Slik velger du den riktige varmepumpen

varmepumper

Med mange ulike modeller på markedet kan det være vanskelig å bestemme hvilke varmepumpe som passer best for deg. Vi gir deg derfor en oversikt over de viktigste områdene du bør overveie før du kjøper varmepumpe.

For at du skal få mest mulig glede – og ikke minst varme – ut av varmepumpen din er det viktig å bruke litt tid på å velge en som passer til dine omgivelser og behov. Det finnes mange ulike variabler, og det er lurt å vurdere flest mulig slik at du ender med å gjøre en passende og lønnsom investering.

Varmepumpens kapasitet

Når du velger varmepumpe må du først og fremst ta høyde for boligens størrelse og innretning. Dette har innflytelse på kapasitetsbehovet også kjent som varmeeffekten (kW).

De fleste varmepumper monteres i stuen hvor varmen spres til de resterende rom på samme etasje. Har du imidlertid et svært hus med mange rom på samme plan bør du gå for en varmepumpe med høyest mulig kW. Har du et mindre hus kan du derimot nøyes med en mindre kapasitet. De fleste hjem har kapasitetsbehov på 4,5 til 6,5 kW.  

Varmepumpens lydnivå

Støy fra varmepumpen er også et punkt du bør være oppmerksom på når du velger leverandør, da lydnivået kan variere fra pumpe til pumpe. Er du og din familie lydfølsomme eller skal varmepumpen plasseres i et lokale hvor stillhet er viktig bør man gå for en varmepumpe med lavt støynivå eller Silent Mode.

Lyden måles i dB(A) som er en måleskala for lyd i forhold til menneskets høreevne. Noen varmepumper har opptil 45 dB(A) mens andre ligger på bare 19 dB(A). Denne informasjonen finner du i varmepumpens produktspesifikasjon.

Varmepumpens pris

Pris er for mange en viktig faktor, men det er lurt å vurdere dette parameter som det siste. Går du for varmepumpen med den laveste prisen, er det risiko for at den ikke vil kunne imøtekomme behov som kanskje har større betydning for deg i lengden.

Montering av varmepumpe

Det har siden 2013 vært ulovlig for ufaglærte personer å montere varmepumper. For å kunne håndtere en varmepumpe må du være F-gass sertifisert. Dette gjelder uansett om du skal montere, demontere eller reparere. Dessuten må alle varmepumpeforhandlere være F-gass sertifiserte.

Når du kjøper din varmepumpe hos en forhandler er det lurt å bruke den samme aktøren til montering. En godkjent leverandør har ofte et bedre kjennskap til merkene de forhandler enn en ekstern leverandør. Bruker du en ekstern leverandør til montering kan det i noen tilfeller ha en negativ innflytelse på varmepumpens virkeevne.  

Som autorisert Toshiba- og Mitsubishi forhandler kan Scandic Markiser også gi deg råd for valg av riktig modell og hvor kraftig varmepumpen bør være. Kontakt oss for spørsmål eller forespørsler.